
"Bij een kind met een PDA-profiel voelt het opvoeden als dansen op een koord: balans vinden tussen begrip tonen en grenzen stellen, terwijl je samen een veilige weg probeert te zoeken door een overweldigende wereld.”
Een fragment uit een recente lezing die ik gaf voor professionals: Sensibilisering rond PDA ligt me nauw aan het hart, omdat ik merk dat ouders en kinderen met dit profiel vaak in de kou blijven staan. In deze presentatie vertel ik meer over wat PDA precies is, hoe (h)erkenning door zorgverleners een groot verschil kan maken en welke alternatieve aanpakken effectiever kunnen zijn.
In dit specifieke fragment focus ik op de uitdagingen waarmee ouders dagelijks geconfronteerd worden en de impact die dit heeft op hun welzijn. Het is mijn missie om niet alleen kinderen, maar ook hun ouders te ondersteunen en hen de tools en erkenning te geven die ze nodig hebben.
PDA: Een andere kijk binnen ASS
In mijn praktijk werk ik regelmatig met kinderen met een profiel dat past bij Pathological (of Extreme) Demand Avoidance (PDA). Mijn expertise in PDA werd gevormd door mijn opleiding aan de Sheffield Hallam University in het Verenigd Koninkrijk. In de UK is PDA al jarenlang een bekend begrip binnen het autismespectrum en wordt er volop onderzoek gedaan naar hoe we deze kinderen het beste kunnen begeleiden. Hierdoor heb ik toegang gekregen tot diepgaande kennis en praktische strategieën die veel verder gaan dan wat in Vlaanderen momenteel gangbaar is. Tijdens mijn opleiding schreef ik mijn eindpaper over de begeleiding van een kindje met PDA uit de praktijk, waarbij ik sensorische integratietherapie inzette als onderdeel van de aanpak. Voor dit onderzoek werkte ik samen met een gecertificeerde PDA-expert uit Londen, die me waardevolle inzichten en praktische kennis doorgaf. Ondertussen hebben de ouders van kinderen met een PDA-profiel de weg naar hier gevonden en breidt mijn expertise telkens uit.
Hoewel de term PDA in de UK erkend is in veel regio’s, blijft ook daar discussie bestaan. Deskundigen debatteren over de definitie, diagnostische criteria en de manier waarop dit profiel binnen ASS past. Wat wel duidelijk is, is dat een traditionele ASS-aanpak vaak niet werkt voor kinderen met een PDA-profiel. De focus verschuift naar een aanpak die rekening houden met de angst, de behoefte aan autonomie en de nood aan controle die deze kinderen ervaren.
Waarom is dit belangrijk voor jou en je kind?
Ik pas deze kennis toe in mijn praktijk om kinderen met PDA en hun ouders te ondersteunen. Of het nu gaat om therapie voor je kind of in een (online) ouderoverleg, mijn aanpak is gericht op connectie, flexibiliteit en het bieden van praktische handvatten.
Ik help gezinnen en zorgverleners in Vlaanderen verder te kijken dan de traditionele ASS-aanpak. PDA kenmerkt zich door een extreme angst voor en vermijding van alledaagse verwachtingen en eisen, vaak gecombineerd met opvallende sociale vaardigheden, intense emoties en een sterke behoefte aan autonomie.
Hoewel het deel uitmaakt van ASS, blijkt dat een traditionele aanpak gericht op structuur en voorspelbaarheid vaak niet werkt voor kinderen met een PDA-profiel. Het vraagt om een aanpak die veel meer afgestemd is op het kind en rekening houdt met hun emotionele veiligheid en autonomie.
In mijn praktijk bied ik:
Therapie op maat voor kinderen: Hierbij zet ik mijn expertise in om samen met het kind te ontdekken wat werkt. Dit kan via sensorisch gerichte sessies, op spel gebaseerde therapie of strategieën die aansluiten bij hun specifieke behoeften.
Ouderbegeleiding: In ouderoverleggen kijken we samen naar praktische tools en strategieën om jouw aanpak thuis effectiever te maken. Dit kan online.
Waarom verder kijken dan ASS-aanpak alleen?
De traditionele aanpak binnen ASS is vaak gericht op voorspelbaarheid en duidelijke regels. Bij kinderen met een PDA-profiel kan dit juist leiden tot meer angst en vermijding. Daarom is het belangrijk om verder te kijken en een aanpak te kiezen die meer flexibiliteit en samenwerking mogelijk maakt. Dit betekent vertrouwen opbouwen, kleine stappen, inspelen op interesses van het kind en werken vanuit connectie.
Mijn expertise
Met mijn achtergrond in sensorische prikkelverwerking en mijn ervaring met complexe gedragsprofielen bied ik een combinatie van kennis, creativiteit en empathie. Daarnaast blijf ik mijn kennis over PDA verdiepen door middel van opleidingen en het volgen van de internationale ontwikkelingen.