Samenwerking over de disciplines heen

Het belang van interdisciplinaire samenwerking in kindertherapie

Ik sta open om samenwerkingsverbanden aan te gaan met collega-paramedici, kinesitherapeuten, psychologen, enz. Sommige van mijn cliëntjes hebben jammer genoeg een complexe problematiek waardoor ze doorheen de week afwisselend naar een diëtist, psycholoog, kinesist, … moeten gaan.

In de kindertherapie kan interdisciplinaire samenwerking kinderen helpen het maximum uit hun therapieën te halen. Door samen te werken kunnen therapeuten elkaar versterken en een holistische aanpak bieden die de ontwikkeling van kinderen op verschillende niveaus ondersteunt.
Een team van verschillende therapeuten brengt immers verschillende expertisegebieden samen. Elk van deze disciplines heeft een unieke kennis en bezit vaardigheden om kinderen te ondersteunen bij hun specifieke uitdagingen en doelen. Door samen te werken kunnen we onze kennis delen, elkaar aanvullen en de therapieën op elkaar afstemmen.

Een ander voordeel van interdisciplinaire samenwerking is de mogelijkheid tot het detecteren en aanpakken van co-morbiditeiten. Aandoeningen zoals spraakproblemen kunnen hand in hand gaan met motorische stoornissen. Wanneer verschillende disciplines samenwerken, kunnen ze deze problemen snel identificeren en gecoördineerde interventies ontwikkelen om het kind te helpen. Dit voorkomt dat symptomen over het hoofd worden gezien en maakt een aangepast behandelplan mogelijk dat de algehele vooruitgang bevordert.
Bovendien stimuleert interdisciplinaire samenwerking kennisuitwisseling en professionele ontwikkeling binnen de disciplines. Paramedici kunnen van elkaar leren, nieuwe behandelmethoden ontdekken en best practices/intervisies delen. Dit versterkt niet alleen hun individuele vaardigheden, maar ook de kwaliteit van de therapieën die ze aanbieden.

School:

Ik werk regelmatig samen met leerondersteuners, zorgcoördinatoren, …of neem deel aan de overleggen op school. Het is een enorme meerwaarde indien we zo concreet mogelijk kunnen werken en we kort op de bal kunnen spelen bij bijvoorbeeld computeraanpassingen, schrijven, ondersteuning regulatie, …

Paramedici, psychologen, coaches, …:

Omdat het niet altijd even duidelijk is wat deze ergotherapeut doet, nodig ik jullie graag uit om eens samen een sessie te geven met een gezamenlijke cliëntje in mijn houtatelier of praktijkruimte, maar evengoed buiten in het bos, park, speeltuin,… Dit is soms van zo’n onschatbare waarde en cliëntjes appreciëren dit gebaar en tonen graag waar ze mee bezig zijn.